Czym byłaby kuchnia bez przypraw? Czy możemy sobie wyobrazić nasze ulubione potrawy bez pieprzu, soli, papryki, majeranku lub oregano? Młode ziemniaki bez koperku, spaghetti po bolońsku bez oregano lub ogórki kiszone bez ziela angielskiego? Nie, to już nie to samo. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę spełniają przyprawy w przygotowywaniu wszelakich posiłków. Składniki te dodawane są do potraw w celu polepszenia ich walorów smakowych. Od setek lat służyły także, jako różnego rodzaju afrodyzjaki, kadzidła czy leki. Nadają smak, aromat i oczywiście – wspaniale pachną. Kto powiedział, że muszą znajdować się na dnie szuflady? Szeroki wybór dodatków do kuchni sprawia, że możemy z przechowywania przypraw uczynić ciekawą dekorację. Warto zastanowić się, jak i gdzie można je ułożyć tak aby stanowiły świetny dodatek do naszej kuchni.